Zwerfie

#Zwerfie is de samenvoeging van zwerfafval en een selfie.  De afvalraper maakt een foto van zichzelf en het afval en plaatst deze op social media.

Er zijn heel veel mensen die het zwerfafval dat mensen zijn ´kwijtgeraakt´, vrijwillig opruimen. Ik heb contact gezocht met 4 afvalrapers en ik ben samen met hen afval gaan rapen op hun meest favoriete plek. Het afval heb ik mee naar huis genomen en daar heb ik collages van gemaakt. De afvalraper en zijn meest favoriete opruimplek heb ik gefotografeerd. Op deze manier zijn een 4 drieluiken ontstaan. Omdat elke afvalraper zijn eigen motivatie heeft om afval op te rapen, heb ik de gesprekken die we tijdens het rapen hebben gehad, opgeschreven. Met een aantal foto’s erbij heb ik het tijdschrift #Zwerfie samengesteld.

Dit project heb ik in 2016 gemaakt, maar het is nog steeds een actueel verhaal. Beelden van de plastic soap, het afval in onze rivieren, de rommel op straat en in de natuur en de grote gevolgen voor mens en dier, komen dagelijks bij ons binnen.